Abstraktin tarkoituksena on esitellä lyhyesti artikkelin sisältöä J@rgonian toimituskunnalle. Abstraktin perusteella toimituskunta ratkaisee ottaako se artikkelin jatkokäsittelyyn, ja antaa kirjoittajalle ohjeita artikkelin työstämiseen. Artikkeli-ehdotuksen abstraktin pituus on 200–400 sanaa ja siitä tulisi ilmetä seuraavat asiat:
1. Tutkimusongelma, artikkelin tavoite ja rajaus
2. Tutkimusongelman tausta (artikkelin motivointi). Miksi aiheen tutkiminen on tärkeää? Mihin tieteelliseen keskusteluun artikkeli osallistuu?
3. Artikkelin tieteellinen viitekehys. Mitä teorioita, malleja ja käsitteitä käytetään? Millä aineistolla ja metodeilla tutkimusongelma ratkaistaan?
4. Tulokset tai johtopäätökset. Mitkä ovat vastaukset tutkimusongelmaan? Mitä uutta artikkeli tuo aikaisempaan tutkimukseen?
5. Artikkelia parhaiten kuvaavat avainsanat (5–8), jotka liitetään abstraktin loppuun.
Hyvin kirjoitettu abstrakti luo samalla kuvan toteuttamiskelpoisesta artikkelista. Hio siis abstraktisi huolella kuntoon ennen lähettämistä. Muista kytkeä artikkeli oma tieteenalasi tieteelliseen keskusteluun ja osoita oma kontribuutiosi aiheeseen. Kerro, miksi aihe on tutkimisen arvoinen sekä mahdollisesti ajankohtainen ja yhteiskunnallisesti tärkeä. Mieti myös huolella avainsanat: jos artikkeli julkaistaan, avainsanat edistävät artikkelisi löytymistä tietokantojen hauista.
Voit käyttää myöhemmin artikkeli-ehdotuksen abstraktia ja avainsanoja pohjana käsikirjoituksen alkuun sijoitettavassa abstraktissa. Huomaa kuitenkin, että varsinaisen artikkelin abstraktin mitta on lyhyempi, 100–200 sanaa.