J@rgonia julkaisee kirja-arvioita historian, kulttuurin ja perinteentutkimuksen ajankohtaisista teoksista. Arvioita haetaan pääsääntöisesti avoimilla julkisilla call for book reviews ‑hakuilmoituksilla keväisin ja syksyisin. Ajankohtaisia tieteellisiä kirjoja voi tarjota toimitukselle ympäri vuoden, mutta kaikkia arvioehdotuksia ei voida ottaa mukaan toimitusprosessiin.
J@rgoniassa arvoidaan pääasiallisesti tieteellisiä, vertaisarvioituja teoksia. Merkittävät, ajankohtaiset tietokirjat tai muuten poikkeuksellisesta syystä kiinnostavat julkaisut voivat myös tulla kysymykseen tapauskohtaisesti.
Hyväksytty kirja-arviopyyntö tarkoittaa sitoutumista arvion tekemiseen annetussa määräajassa siihen numeroon, josta on toimituksen kanssa sovittu. Kirja-arvioita ei ensisijaisesti siirretä eteenpäin kuin painavista poikkeussyistä. Mikäli arvion kirjoittaminen ei jostain syystä ole mahdollista, pyydetään arvioitsijaa ottamaan viipymättä yhteys toimitukseen (kirja-arviovastaavaan) ja arvioitava teos on palautettava toimitukselle ilmoittautuneen arvioijan omalla kustannuksella.
Kirja-arvion suositeltava pituus on 800–1600 sanaa. Tekstin muotoilussa noudatetaan J@rgonian yleisiä kirjoitusohjeita. Muotoilussa käytettävä kirjaintyyppi on Times New Roman (fonttikoko 12, riviväli 1,5). Tekstin loppuun liitetään tieto kirjoittajasta, oppiaineesta sekä toimipaikasta.
J@rgoniaan tarjottavien kirja-arvioiden odotetaan olevan asiantuntevia, analyyttisiä, tiiviitä ja selkeitä sekä ymmärrettäviä myös tieteenalan ulkopuolisille lukijoille. Kirja-arvioon tulee sisällyttää johdanto, alalukuja ja yhteenveto. Mikäli arvioitavasta teoksesta valitaan suora sitaatti, sen perään riittää sivunumero (s. XX). Kirjoitukseen on mahdollista lisätä myös lähdeviitteitä. Kaikki arviossa mainitut teokset tulee liittää lähdeluetteloon. Tieteellistä kirja-arviota tehdessä tulee jatkuvasti pohtia, mitä voidaan pitää yleistietona ja milloin arvioijan kannattaisi tarkentaa omaa argumentointia viittaamalla esimerkiksi aiempaan tutkimukseen. Mahdollisen kritiikin tulee kohdistua asiasisältöihin, ei henkilöihin, ja arvioijan on aina syytä perustella oma kanta. Kirja-arviossa tulee eritellä tarkasti, mikä on arvioitavan kirjan argumentointia ja mikä kirjan arvioijan argumentointia.
Kirja-arvio pyydetään jäsentämään seuraavalla tavalla:
Esittele johdanto-osassa kirjan tausta ja päätavoite. Mihin tieteelliseen tai yhteiskunnalliseen ajankohtaiseen keskusteluun teos liittyy? Mihin siinä pyritään? Voit kertoa lyhyesti myös kirjan rakenteesta ja keskeisistä teemoista sekä suhteuttaa teoksen tutkijan tuotantoon tai tutkimusalaan.
Erittele tämän jälkeen rakentavan kriittisesti kirjan sisältöä. Älä kuitenkaan referoi jokaista lukua, sillä tämä antaa kirja-arviolle luettelomaisen vaikutelman. Erityisesti artikkelikokoelmien kohdalla on vältettävä jokaisen artikkelin esittelyä. Keskity sen sijaan itseäsi kiinnostaviin ja tieteenalan kannalta tärkeimpiin teemoihin ja mielenkiintoisimpiin löydöksiin.
Pohdi lopuksi kirjan käyttökelpoisuutta. Miten kirja on onnistunut tavoitteissaan? Millaisia uusia näkökulmia kirja avaa tieteenalan aikaisempaan tutkimukseen? Kenelle kirjaa voi suositella?
Kirja-arviot otsikoidaan seuraavin tiedoin
• Pääotsikko
• Arvio teoksesta Sukunimi, Etunimi. Teoksen nimi. Kustantaja. Vuosiluku. Sivumäärä. ISBN.
• Kirjoittaja
Esimerkki: Asiapoliitikon osa. Tolkun mies Matti Paasivuori Suomen politiikan pyörteissä
Arvio teoksesta Hentilä, Maijaliisa. Sovittelija. Matti Paasivuori 1866–1937. Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura. 2013. 446 s. ISBN 978-952-5976-12-0.
Tuomas Laine-Frigren